Je hebt vast wel eens het spelletje ‘Ganzenbord’ gespeeld, nietwaar? Misschien herinner je je nog hoe het ging: je moest je spelfiguur (een gans) via verschillende stappen op het spelbord naar het veilige einde leiden. Onderweg daar naartoe overwon je hindernissen en kwam je andere spelers tegen. Soms bleef je iets langer hangen, bijvoorbeeld omdat je ‘in de put’ zat. Op andere momenten sloeg je vakjes over. Het idee van zo’n spelbord hebben we gebruikt om de aanpak die we hanteren voor een nano-challenge op te verbeelden, zoals je hierboven ziet.

Voor de nano-challenges die we organiseren hebben we een programma van vier fasen: dat programma staat hier helemaal uitgeschreven. In het spelbord zie je die vier fasen terug, en per fase staat er een aantal activiteiten omschreven dat bij die fase past. De theorie bij en omschrijving van die activiteiten vinden de deelnemers terug via de gelinkte website. Maar ook op hun eigen whiteboard. We hebben het speelbord namelijk uitvergroot en per fase ruimte geboden aan alle mogelijke documentatie en instructie, maar ook inzichten, ideeen en aantekeningen van de studententeams. 

 

Daarmee hebben zij niet alleen alle informatie bij de hand, maar virtueel samenwerken wordt opeens ook veel makkelijker! In de afgelopen nano-challenge hadden we deelnemers die in Hongkong en Zuid-Korea zaten. Via het whiteboard konden zij echter evenzeer bijdragen als de studenten die op locatie aanwezig waren. Zeker toen we volledig online gingen werken bleek een dergelijk whiteboard om op samen te werken een uitkomst. Via deze link kun je als bezoeker een kijkje nemen en eventueel commentaar achterlaten. Vragen en tips zijn welkom!

UPDATE: bij de derde nano-challenge werkten we van begin tot eind online, en in vier dagdelen in plaats van dagen. Daarmee heeft het programma een opfrisbeurt gehad. Het nieuwe whiteboard, aangepast aan die situatie, is nu ook beschikbaar voor wie benieuwd is.