“Hoe voorkomen we dat we zoveel afval genereren in onze operatiekamer?” luidt de vraag waar het Medisch Spectrum Twente mee worstelt, als onderdeel van hun wens om het ziekenhuis te verduurzamen. Een mooie, spannende en relevante vraag – die centraal staat bij de eerstvolgende nano-challenge die we als EnschedeLAB organiseren in het vierde kwartiel.

Gedurende vier dagdelen (verspreid over vier weken) werken deelnemende studenten samen aan dit vraagstuk, aan de hand van de Responsible Futuring methode waar we nu drie keer ervaring mee hebben opgedaan. Dat doen we tweetalig, om het programma ook voor buitenlandse studenten toegankelijk te maken. In deze blogpost vind je het programma van de afgelopen keren terug, zowel in beeld als tekst.

Nano-challenge IV vindt (hoogstwaarschijnlijk online) plaats op de donderdagen 20 mei, 27 mei, 3 en 10 juni. Als we online werken doen we dat elk van die donderdagen gedurende een dagdeel, waarschijnlijk de middag. We verwachten dat je elk van die dagdelen deelneemt en dat je (enige) uitwerking en voorbereiding tussendoor doet.

In totaal hebben we ruimte voor 25 tot 30 studenten, van ROC van Twente, Saxion Hogescholen, ArtEZ/AKI en Universiteit van Twente. Wil je graag werken aan dit vraagstuk, leren denken als een ontwerper, en ervaren hoe samenwerken met studenten van andere opleidingen je vergaat? Meld je dan direct aan via deze site, of via je docent.

Ter inspiratie vind je hieronder een filmpje van de kunstenares Maria Koijck, die een kunstwerk maakte van alle afval die werd veroorzaakt tijdens een borstoperatie die ze onderging: