Make Twents Great Again

Femke Nijboer

In de gezondheidszorg en in verpleeghuizen is persoonlijk contact tussen zorgverleners en patiënten erg belangrijk om de therapietrouw en het resultaat te verzekeren. Het helpt als zorgverleners de taal van de patiënten spreken en hun cultuur kennen. Helaas is de lokale taal in Twente, het Nedersaksisch, waarvan het Twents een variant is, niet populair. Twents praten is niet cool. Het wordt geassocieerd met boeren en boeren worden geassocieerd met lagere intelligentie. De afgelopen jaren hebben verschillende stakeholders getracht Twents weer populair te maken. Ze hebben kerkelijke ceremonies gehouden in Nedersaksen en gedichten geschreven. Alle inspanningen werden gedaan door oudere mannen.

Over deze challenge
ECIU-Challenge Mobility Hubs

Femke Nijboer

femke.nijboer@utwente.nl

In dit project worden studenten uitgedaagd om een ​​jonge en frisse kijk op lokale talen te geven. Hoe kunnen we Twents weer groots maken? Bijvoorbeeld door een combinatie van hightech met een lokaal tintje dat zo verrassend kan zijn dat het weer interesse in de taal wekt. Laten we experimenteren met eHealth en Twents!

In het collegejaar 2020/2021 deed een UT-studente dat. Zij ontwikkelde een spelvorm, ‘Rap Plat’, om kinderen in aanraking te brengen met de Twentse taal. Haar resultaten vind je hieronder. Een mooie eerste aanzet, die vraagt om een vervolg. Misschien kun je een handje helpen?

MAAK DEEL UIT

VAN HET ENSCHEDELAB