Overlast van rokers in wijken

Saxion Hogeschool, ROC van Twente,

Gemeente Enschede

Hoe kunnen we de overlast van rokers in wijken, gelegen rond terreinen van onderwijsinstellingen, beperken? Dat is een vraag die langzamerhand doordringt, nu het rookverbod op (onder andere) schoolpleinen gehandhaafd wordt. Mensen die daar niet langer mogen roken trekken de wijk in of zoeken andere plekjes. Soms met overlast als gevolg: van afval, geur, geluid of anderszins. Zonder weer met een zoveelste stoppen-met-roken campagne te komen of almaar in te zetten op handhaving: wat voor producten of concepten kunnen we ontwerpen waarmee we overlast kunnen beperken?

Over deze challenge

Saxion Hogeschool (onder andere)

j.a.buld-blok@saxion.nl

Bij de tweede nano-challenge die we hebben georganiseerd concentreerde we ons op dit vraagstuk. 

Vier gemengde groepen studenten hebben gewerkt aan dit vraagstuk, volgens het programma dat we hier beschrijven. De oplossingen die zij hebben gepresenteerd kun je hieronder terugzien.

Wil je meedoen aan de volgende nano-challenge? Laat het ons weten.

Voortgang / resultaten

Tijdens nano-challenge #2 werkten er vier teams aan het vraagstuk hoe overlast van rokers in Enschede wijken verminderd kan worden. De vier oplossingen die daarvoor werden bedacht zie je hieronder. 

Team 1

Team 1 bedacht dat rokers weren van een locatie niet helpt tegen de overlast en het kern probleem niet aan pakt. Door middel van een motiverende 30-dagen challenge willen zij rokers helpen stoppen met roken. Aan de hand van een kras kaart krijgen deelnemers motiverende teksten en feiten en maken ze kans om leuke prijzen, van ondernemers in Enschede, te winnen, voor elke dag dat ze niet roken. 

Team 2

Team 2 gaf de voorkeur aan het opruimen van rokers afval. Door middel van MEUK, een slimme afvalbak die cigarettenpeuken vind en opruimt, hoopt team 2 rokers overlast te minimaliseren. MEUK, vraagt voorbij gangers ook om hun cigarettenpeuken in de afvalbak te deponeren. Zo blijft de omgeving mooi schoon. Hieronder zie je hun presentatie en pitch.

Team 3

Team 3 bedachten een speciale rokers cabine. De cabines zullen worden geplaatst rondom het Saxion om zo de overlast in de wijken rondom de hogeschool te verminderen. Met een groen dak, zonnepanelen en fietsen zullen de cabines een positieve uitkomst bieden aan het roken. Rokers kunnen 5 minuten fietsen en een muntje ontvangen voor een kop koffie en wanneer je je sigaretpeuk weggooit krijg je een stukje kauwgum.  Hoe het werkt? Dat zie je hieronder.

Team 4

Team 4 ging op de ecologische kant op met Filty, een herbruikbaar sigaret filter. Door de sigaret filter herbuikbaar te maken zal er minder afval worden gegenereerd, wat lijd tot minder overlast. Hieronder zie je hun oplossing.

MAAK DEEL UIT

VAN HET ENSCHEDELAB